Milieudefensie strijdt verder om gezonde lucht

Milieudefensie is op 23 januari in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank van 27 december in de zaak voor gezonde lucht. De rechter oordeelde toen dat de Staat niets te verwijten valt.

Milieudefensie strijdt verder om gezonde lucht

De 58 mede-eisers konden hun belangen niet bij de rechter verdedigen, aldus de rechter. Milieudefensie vecht dit vonnis aan en eist in beroep zowel gezonde lucht als toegang tot de rechter voor alle mede-eisers in deze zaak.

Europese wetgeving
De Nederlandse staat moet zich namelijk aan de wet houden, stelt Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit bij Milieudefensie. In de Europese wetgeving is in 2008 namelijk bepaald hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten. Nederland voldeed niet aan die norm, maar beloofde na uitstel de luchtkwaliteit op orde te brengen.  Knol: “Ik snap niet dat de rechter oordeelt dat het voor de Staat te moeilijk is om aan de wet te voldoen. Ze hebben jarenlang de tijd gehad om effectieve maatregelen te nemen. Intussen blijven mensen ziek worden door dit falende overheidsbeleid.” De Gezondheidsraad publiceerde op 23 januari het rapport ‘Gezondheidswinst door schonere lucht’, dat onderstreept hoe ernstig de gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn. Dit rapport bevestigt volgens Milieudefensie de noodzaak om wat aan de luchtkwaliteit te doen.

Eerder wel gelijk
Op 7 september gaf de rechtbank Milieudefensie nog gelijk in een spoedprocedure. De Staat moest aan de slag om de luchtkwaliteit zo snel mogelijk te verbeteren.  In de zogenaamde 'bodemprocedure' - de uitgebreidere behandeling van de zaak in november - pleitte Milieudefensie voor verdergaande terugdringing van de luchtvervuiling, op basis van het mensenrecht op een gezonde leefomgeving. Daarop volde de uitspraak op 27 december, waarin de rechter niets zag in een veroordeling van de Staat. (Bron).

Wat is de impact van elektrisch vervoer op uw organisatie? Kom er achter!

woensdag 24 januari 2018

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Wji houden u graag op de hoogte van ons aanbod aan programma's.

Vul a.u.b. uw voornaam in.
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Invalid InputMaak a.u.b. een keuze.


Maak a.u.b. een keuze.
Ga a.u.b. akkoord met het gebruik van uw persoonsgegevens voor de inschrijving van de nieuwsbrief
A.u.b. aanvinken of code invoeren

Partners

  • BARIN
  • Jong Logistiek Nederland

© Copyright 2017 NHTV Executive Education
Alle rechten voorbehouden