Virtual reality in mobiliteit en ruimte: het nieuwe simuleren!

Het zijn twee werelden die op het eerste gezicht ver van elkaar af staan. We kennen de virtual reality (VR) voornamelijk van de game industrie. De verwachting is dat deze techniek de komende jaren een behoorlijke vlucht gaat nemen.

 Virtual reality in mobiliteit en ruimte: het nieuwe simuleren!

Amerikaans onderzoek toonde recent aan dat er al ruim 1 miljard euro omgaat in de VR-industrie. Ongeveer de helft (44%) daarvan is gerelateerd aan commerciële games, maar het wordt dus ook steeds meer toegepast in serious gaming simulaties. Stedenbouwers, architecten, maar ook professionals in de ruimtelijke en mobiliteit branche ontdekken de mogelijkheden van virtual reality.

Een recente en innovatie toepassing met VR is door NHTV in Breda ontwikkeld: een VR-fietssimulator (Cyclespex). Met deze fiets hebben stakeholders in een proces de mogelijkheid om zelf nieuwe ontwerpen van fietspaden en andere openbare ruimten te ervaren en te toetsen. Zittend op een fiets met een 3D-bril rijdt u door het nieuwe ontwerp heen en ervaart u de nieuwe inrichting. Dat voegt enerzijds een nieuwe dimensie toe aan het ontwerpen, namelijk beleving! Anderzijds geeft het de betrokkenen, zoals een bestuurder of omwonende, gelijk een goed en realistisch beeld van de nieuwe inrichting. Dat vergroot het draagvlak, optimaliseert het ontwerp en verkort het proces. De investering in het ontwerpproces verdient zich zodoende direct in de praktijk terug.

Joost de Kruijf, bedenker en ontwikkelaar Cyclespex, NHTV Breda

woensdag 6 december 2017

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Wji houden u graag op de hoogte van ons aanbod aan programma's.

Vul a.u.b. uw voornaam in.
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Invalid InputMaak a.u.b. een keuze.


Maak a.u.b. een keuze.
Ga a.u.b. akkoord met het gebruik van uw persoonsgegevens voor de inschrijving van de nieuwsbrief
A.u.b. aanvinken of code invoeren

Partners

  • BARIN
  • Jong Logistiek Nederland

© Copyright 2017 NHTV Executive Education
Alle rechten voorbehouden